Wiosna – zdrowie na talerzu

Wiosna jest czasem, gdy pojawia się coraz więcej słońca, a w nas rodzi się energia i chęci na zmiany. Widząc obecną ofertę Biedronki postanowiłam przyjrzeć się jej bliżej i podzielić się z Wami tym, co i dlaczego chcę zakupić :)

Zioła

 Mięta w doniczce

Uwielbiam świeże zioła! Mięte chętnie wykorzystam razem z cytryną i odrobiną ogórka szklarniowego do stworzenia orzeźwiającej wody smakowej :) Przepis? Do dzbanka z wodą dodajemy 1-2 plasterki ogórka, kilka listków mięty, 2-3 plastry cytryny. Zostawiamy na noc, aby woda przeszła aromatem mięty. Mmmm;)

Jamruż

 Jamruż

Jest skarbnicą wartości odżywczych, białka, błonnika i składników mineralnych. Nigdy wcześniej go nie jadłam,ale myślę, że świetnie się sprawdzi jako składnik zielonych koktajlów.

Soki

Soki Vegi and Fruit

W ofercie pojawiły się już jakiś czas temu. Bardzo chętnie kupuję te soki, co prawda zawartość warzyw nie jest duża, ale być może dlatego są tak smaczne. Pojawiła się nowa wersja zielona energia, która bardzo mnie ciekawi.

Siemię lniane

Siemię lniane

Ma wspaniałe właściwości – nadaje się zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Działa osłonowo, zapobiega stanom zapalnym w organizmie, wspomaga odporność. Jest doskonałym humektantem, którym chciałabym nawilżyć moje suche włosy.

Nasiona Chia

Nasiona Chia

Przyznam, że przymierzam się do ich zakupu od długiego czasu. Zawierają dużą ilość kwasów omega-3, które bardzo ciężko dostarczyć w tradycyjnej diecie.

 Rozważam jeszcze zakup młodego jęczmienia, jednak opinie w internecie są bardzo sprzeczne, myślicie że warto?