Napoje roślinne zagościły w mojej kuchni już jakiś czas temu, kiedy zauważyłam, że nabiał negatywnie wpływa na moją skórę. Cieszę się, że na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla produktów mlecznych. Dziś chciałabym Wam napisać co nieco na temat nowości na naszym rynku, a dokładniej o napojach roślinnych AdeZ.
Do wyboru mamy łącznie 7 różnych napojów, w tym 4 alternatywy dla mleka (napoje: ryżowe, sojowe, kokosowe i migdałowe) oraz 3 napoje w formie przekąsek z sokami owocowymi (napoje: owsiany z truskawką i bananem, migdałowy z mango i marakują oraz kokosowy z jagodami).
Na początku przedstawię Wam składy poszczególnych napojów, a następnie podsumuje swoje odczucia co do nich
Napój migdałowy
Skład: woda, migdały (2%), składnik mineralny: fosforan wapnia; sól, emulgator: lecytyny słonecznikowe; stabilizatory: guma gellan (soja), mączka chleba świętojańskiego; naturalne aromaty, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe; witamina D, witamina B12.
Napój kokosowo-ryżowy
Skład: woda, ekstrakt z kokosa (3,4%), ryż (3,3%), składnik mineralny: fosforan wapnia; stabilizatory: guma gellan (soja), guma guar i karagen; naturalne aromaty, sól, emulgatory: lecytyny słonecznikowe; regulator kwasowości: węglany sodu; substancja słodząca: glikozydy stewiolowe; witamina D, witamina B12.
Napój ryżowy
Skład: woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, składnik mineralny: fosforan wapnia; sól, regulator kwasowości: węglany sodu; stabilizator: guma gellan (soja), naturalne aromaty, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe; witamina D, witamina B12.
Napój sojowy
Skład: woda, obrane nasiona soi (6,3%), składnik mineralny: fosforan wapnia; sól, stabilizator: guma gellan (soja), naturalne aromaty, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe; witamina D, witamina B12.
Napój kokosowy z sokami owocowymi Chilling Coconut Berry
Skład: woda, soki owocowe z soków zagęszczonych 36,2% (jabłkowy 30%, z czarnej porzeczki 4,3%, winogronowy 0,9%, truskawkowy 0,5%, malinowy 0,5%), baza kokosowa 9,4%, emulgator: E 472c, stabilizatory: pektyny i guma guar; naturalny aromat kokosowy oraz czerwonych owoców z innymi naturalnymi aromatami, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe; witaminy: niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5) i witamina B6.
Napój migdałowy z sokami owocowymi Amazing Almond Mango & passionfruit
Skład: woda, soki owocowe z soków zagęszczanych (winogronowy 28%, przecier z mango 6,5%, z marakui 6,5%); migdały (2%), stabilizatory: pektyny i guma guar; emulgator: lecytyny słonecznikowe; kwas: kwas cytrynowy; regulator kwasowości: cytrynian sodu; naturalny aromat; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, witamina E.
Napój owsiany owocowy Outstanding Oat Strawberry & Banana
Skład: woda, sok jabłkowy z soku zagęszczonego (20,5%), owies (7,7%), przecier bananowy (6,7%), przecier truskawkowy z przecieru zagęszczonego (1,8%), olej słonecznikowy, składnik mineralny: mleczan magnezu; stabilizatory: pektyny i guma guar; kwas: kwas cytrynowy; naturalne aromaty; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
Napoje AdeZ są dla mnie ciekawą alternatywą i poszerzeniem wyboru napojów roślinnych, bez nabiału na polskim rynku. Moim faworytem jest napój kokosowo-ryżowy, który świetnie sprawdza mi się jako zamiennik mleka krowiego do kawy. Zdecydowanym zaskoczeniem był dla mnie napój sojowy, który bardzo mi zasmakował.
Z przekąsek zdecydowanie najlepszy dla mnie jest napój z truskawką i bananem. W pozostałych dwóch napojach smakowych z owocami jest dla mnie nieco za mocno wyczuwalna stewia.
Znacie napoje roślinne AdeZ? A może kusi Was, by jakieś spróbować?