O dobroczynnych właściwościach ziół wiadomo było już w dawnych czasach, zebrałam dla Was garstkę krótkich informacji na temat urodowych właściwości wybranych ziół, które warto spożywać :)
Skrzyp polny
Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga gojenie się ran, łagodzi problemy skórne oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Jak wykorzystać cenne właściwości? Pijąc napar lub herbatę ze skrzypu polnego (parzony przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie), spożywając suplement zawierający zioło lub stosując go w postaci płukanki na włosy :)
Uwaga: skrzyp polny może wypłukiwać witaminę B1, aby uniknąć ryzyka niedoboru witaminy warto pić go na przemian z herbatą z pokrzywy. Należy również zachować ostrożność przy stosowaniu z innymi lekami.
Pokrzywa
Działa tonizująco i regenerująco na skórę, wspomaga leczenie łupieżu i łojotoku, hamuje wypadanie włosów, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, sprzyja szybszemu wzrostowi włosów.
Jak wykorzystać jej właściwości? Pijąc napar z liści lub herbatę (parzoną przez ok. 10 min we wrzątku), spożywając suplement zawierający ziele pokrzywy, pijąc sok z pokrzywy lub stosując wywar jako płukankę na włosy.
Szałwia
Hamuje wypadanie włosów, zapobiega łupieżowi, wspomaga leczenie zmian skórnych, ogranicza potliwość, wspomaga leczenie stanów zapalnych, a także działa rozkurczowo zmniejszając bóle miesiączkowe (tu: korzeń szałwii).
Jak wykorzystać właściwości szałwii? Pijąc herbatę lub napar z liści, przygotowując płukankę do włosów lub ust, przygotowując i spożywając wywar z korzenia.
Rumianek
Uspokaja, koi nerwy, działa rozkurczowo, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zlikwidować przebarwienia skórne, wzmacnia naczynka krwionośne.
Jak skorzystać z właściwości rumianku? Tak jak inne opisane zioła w postaci herbaty lub naparu, jako tonik do przecierania twarzy, a także jako płukankę do włosów.
Pijecie jakieś ziółka? Jeśli tak to na co? Ja osobiście polubiłam rumianek, za to szałwię piję jeszcze z lekkim niesmakiem, ale jak to mówią zdrowe nie musi smakować, prawda?