Słodka przekąska: Płatki w czekoladzie

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditEmail this to someone

Płatki w czekoladzie to jedna z moich ulubionych przekąsek z czasów dzieciństwa. Przepis zaczerpnęłam z „Książki kucharskiej Kubusia Puchatka”, którą podarowała mi kiedyś bibliotekarka. Książka nie była wtedy w zbyt dobrym stanie, a strony zaczęły się rozczepiać. Rodzice zbindowali mi kartki, a ja mogłam się bawić w małą kucharkę. Zawsze ciągnęło mnie do słodkiego :P

Dziś przychodzę do Was z tym przepisem w którym zmodyfikowałam trochę proporcję i przełożyłam gramy na łyżki, żeby wykonanie było jeszcze szybsze :)

Składniki

Składniki (na 2 duże porcje – 2 pełne miseczki bulionówki):

  • 10 g kakao ciemnego do ciast i deserów (dwie płaskie łyżki),
  • 30 g cukru, może być trzcinowy (3 płaskie łyżki),
  • 30 g miodu, dowolny rodzaj (2 płaskie łyżki),
  • 30 g masła (2 łyżki) lub  2 spore łyżki margaryny  -> ja użyłam masła, o 83% zawartości tłuszczu,
  • 70 g płatków kukurydzianych, np. Corn Flakes (niepełne dwie miseczki;) )

Masło

  1. Masło/margarynę rozpuścić w garunku, wstawiając je na najmniejszy palnik z minimalną mocą, tak by się nie przypaliło.Rozpuszczone masło
  2. Do rozpuszczonego masła/margaryny dodajemy cukier, kakao i miód (Dodaje je w dokładnie takiej kolejności, aby nie brudzić wielu łyżek).Składniki dodane
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do powstania ciemnej jednolitej masy.Masa czekoladowa
  4. Wyłączamy palnik, do garnka z masą czekoladową dodajemy płatki kukurydzianeWymieszana masa
  5. Gotową przekąskę przekładamy do miseczek.Płatki w miseczce

Smacznego!

 

Płatki smakują dobrze zarówno chwile po przygotowaniu, jak i kilka godzin później także nadają się jako słodka przekąska do pracy lub do szkoły :)

 

PS Po nałożeniu płatków radzę by garnek albo od razu umyć albo namoczyć – będzie zdecydowanie łatwiej go czyścić :)

PS2 Tak, wiem, nad zdjęciami muszę jeszcze trochę popracować. Moja kuchenka nie jest zbyt pokaźna dlatego czasem wolałam więcej uciąć niż Wam pokazywać, musicie mi wybaczyć :P Tak czy inaczej do eksperta kulinarnego mi baaaaaardzo daleko.

 

Co sądzicie o przepisie?

Nie jest to może superzdrowa przekąska, ale na pewno zdrowsza niż oferowane w sklepach batoniki :)

 

  • Ja w ten sposób robię szyszki z płatków.

    • W oryginale to były chyba „Jeżyki Sowy Przemądrzałej” i były nakładane do papilotek, także podawać je można na bardzo wiele sposobów:) Szyszki mi się wciąż kojarzą z preparowanym ryżem sprzedawanym kiedyś w szkolnym sklepiku :)

  • Justyna F

    Miałam kiedyś tę książkę kucharską Kubusia Puchatka… co ja bym dała, żeby znowu coś z niej upichcić! :)

  • Mniaaaam ale pyszności! :))

  • To coś dla mnie!